Onze bierstijlen 


Skoolfeesbier

Skoolfeesbier is een pilsner van lage gisting. Onze victorie speciaal voor Goor gebrouwen met drie soorten hop voor bitterheid, smaak en geur. Moutstort van  pilsner en wat kristalmouten. Het bier wordt minimaal   3 maanden bij 4 °C gelagerd om tot volle rijping te komen. 

  Gebotteld in 33 cl flessen met het iconische etiket en ons eigen TSG kroonkurk. Alleen daardoor al een een verzamelobject.

                              Skoolfeesbier is een seizoenbier en alleen verkrijgbaar rondom het skoolfeest  -  zolang de voorraad strekt

                     De prijs is altijd gelijk aan 1 schoolfeestmunt. 

 

 

Skoolfeestbier smaakt uiteraard het beste bij een BBQ of kroketburger maar een rijsttafel kan ook prima! Optimale drinktemperatuur tussen 3 °C en 6 °C

Skoolfeesbier drink je bij voorkeur in de schoolfeestweek. Op maandag, dinsdag of woensdag als voorpret, donderdag en vrijdag zijn voor de Tente, zaterdag bij de bbq, zondagmorgen indrinken voor de   allegorische optocht en tenslotte maandag bij de afterparty. .

Oer bier

Oerbier is een pilsner van lage gisting volgens de oude receptuur van de eerste bieren uit Pilsen (het huidige Tsjechië). Gemaakt van aangepast Goors water, mout, hop en weihenstephaner gist. Wij voegen ook wat ongemoute granen toe. Het is een zeer doordrinkbaar dorstlessend bier, matig bitter, uiteraard ongefilterd en ongepasteuriseerd. Dat komt de heerlijk frisse smaak ten goede, de smaak die veel mensen aanspreekt! Ons oerbier wordt ca 3 maanden bij 4 °C gelagerd om tot volle rijping te komen.

Foodpairing Oerbier gaat prima samen met delicate smaken zoals sushi,  feta of mozzarella.  Recept: gevulde zoete aardappel

Saison

Stel je voor: Augustus, Henegouwen België, zinderend heet. De lucht trilt boven de velden. Plots gaat er een bel. Het eten is gearriveerd, samen met een fles koude farmhouse ale. Dat is de Saison die aan de seizoenarbeiders in Wallonië werd verstrekt. Dit bier, in 75 cl flessen, afgesloten met een kurk, was een deel van de beloning voor de arbeiders. De boerderij die het beste bier brouwde, daar werd graag voor gewerkt!.

Saison is een donkerblond bier van hoge gisting. De gebruikte gist is een diastaticus, deze eet ook de hogere suikers, zoals maltose en dextrines op. Hierdoor gaat de gisting heel ver door. Een eind sg onder de 1000 is heel normaal. Soms werd de hergisting op fles met een brettanomyces gist gedaan, hetgeen resulteert in bier met wat meer aardse tonen (paardendeken). Een bekend voorbeeld hiervan is Saison van de bruwer. Het alcoholpercentage zat toen zo rond de 3% (nu de belle Saison) en werd extra gehopt voor de houdbaarheid. Saison is een droog (brut) bier en erg doordrinkbaar en dorstlessend. Saison wordt bij voorkeur koud gedronken. Het mag recht uit de fles zoals de seizoenarbeiders deden, maar als je liever een glas hebt ga dan voor een groot pilsglas, een pint bijvoorbeeld.

De gezamenlijke Saisonbrouwers van hebben een protocol opgesteld waar maximaal op 2 punten van af geweken mag worden om Saison te heten:

  • Bier van hoge gisting met nagisting
  • Gebrouwen in de provincie Henegouwen
  • Alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%
  • Donkerblond tot amberkleurig
  • Dorstlessend van karakter
  • Goed gehopt en/of gekruid
  • Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog" bier)
  • Afgevuld in 75cl flessen
  • Vooral regionaal verkrijgbaar
  • Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk

Saison combineert goed met simpel z.g. farmhousefood. Denk aan gegrilde kip, geroosterde groente, brood

Stoombier

Stoombier het allereerste bier doot ons gebrouwen. Het is door ons ontwikkeld ten behoeve van het project op stoom van Gemeente Hof van Twente, de oude stoomblekerij op het industrieterrein bij de Bunschotenstraat. Het is een robuust bovengegist amber bier van 6,2 vol% alc. Zacht en licht zoetig van smaak met een klein bittertje achter op de tong.  Amber is dus geen biersoort maar verwijst naar de kleur van het bier. De moutstort bevat naast pilsmout een forse hoeveelheid speciaal mouten. Inmiddels hebben we het etiket aangepast om het meer in lijn te brengen met onze andere etiketten. Op het etiket staat prominent de stoomfluit, kenmerkend voor de oude stoomblekerij. Stoombier is het hele jaar verkrijgbaar, de ideale drinkervaring: een oversized wijnglas bij 4 °C tot 8 °C. 

                                 

                                              Stoombier past prima bij: gerookte of kruidige vis maar een kippannetje kan ook heel goed. 

 

'n Goorsche Winter Bock

Onze Bock is een zwaardere variant van het typisch Nederlandse (en Duitse) seizoensbier, en kan het beste onder de naam dubbelbock geschaard worden. Van oorsprong is Bockbier ondergistend gebrouwen, maar tegenwoordig ook veel bovengistend. Uiteraard is 'n Goorsche Bock is ondergistend gebrouwen zoals het van orsprong hoort. We hebben een uitgebreide moutstort waar o.a. Munich en chocolate mout in gebruikt wordt. Dit resulteert in een donker bier met een prachtige herfstachtige rode doorschijn met een mooie schuimkraag. Smaakvol met een bijna plakkerige, rogge-achtig mondgevoel. Mooi in balans met een lange zoete en toch gebrande nasmaak.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Bockbier heeft niets met het mannelijke geslacht van de geit te maken. Maar waarom noemen we dit typische herfstbier dan bockbier? De naam bokbier heeft waarschijnlijk te maken met de   locatie waar voor het eerst het bier werd gebrouwen dat veel gelijkenissen   vertoont met het huidige bockbier. In 1614 slaagde een brouwer uit de plaats   Einbeck erin om het typische Einbecker bier te brouwen voor de Hertog van Beieren in München. Einbecker bier werd al snel verbasterd tot Ainpöckisch bier  dat uiteindelijk zou worden uitgesproken als Ein Bockbier.

Desondanks hanteren veel merken in Nederland een bok op hun etiketten, verpakkingen en andere marketing-uitingen. Zo ook op ons etiket waar een prachtige bok het etiket siert.

Een weetje: De geitenbok op het etiket is een echt bestaande bok! Deze loopt, vlakbij onze brouwerij, bij Schaapskudde Hof van Twente bij de schapen in de begrazing van het natura 2000 gebied de Borkeld. Het is een bok van het zeer zeldzame ras Nederlandse landgeit met de kenmerkende horizontaal gebogen hoorns. Het verhaal gaat dat toen de herder hem vertelde dat hij op het etiket kwam te staan, hij als                                                                                         een professional heeft geposeerd!

Waar past onze winterbock het beste bij: denk aan belegen kaas, paddestoelen risotto's en uiteraard gebakken, gebraden en de klassieker: stoofvlees. Als je gebakken vis karamelliseert met wat gesneden bosui, dan heb je ook een heel mooie combinatie.

mosselpannetje

 

 En dan onze absolute favoriet voor bij een bockbier:  Een mosselpannetje met     Vlaamse frieten  Heerlijk!!!

 

  n Goorsche  winter bock is een seizoenbier en verkrijgbaar vanaf  1 oktober tot  15 maart  -  zolang de voorraad strekt.

 

 

Ut Nonneke

ut nonneke wordt gebrouwen als een tripel met 9 vol% alc. maar met een Kveik gist (Voss). Dit maakt dat deze tripel een droger, ut nonnekefrisser en fruitiger karakter heeft, en is gehopt met moderne hop variëteiten. Wij voegen geen kruiden toe. De vergisting vindt plaats tussen 30 en 35 °C. Opmerkelijk hoog; Hiervoor hebben wij onze gisttanks speciaal moeten aanpassen. Op deze temperatuur maakt de gist de ester octylacetaat aan, welke de sinaasappelsmaak geeft. Je houdt er van of niet. Vinden wij   prima! Elk zijn/haar eigen smaak toch? Optimale drinkervaring in een tulpglas bij een temperatuur tussen   10 °C en 14 °C.  Gebotteld in 33 cl flessen met een frivool modern nonnetje op het etiket. Deze wijst terug   naar het oude Goorse klooster Heeckeren.

Kveik gist van Voss: Deze gisten gaan heel ver terug in de tijd. De Noormannen (of eigenlijk de Noorvrouwen) brouwde al bier. Daarbij gebruikte ze een houten stok. Als ze het brouwsel daarmee roerde werd het bier, zoniet dan mislukte het jammerlijk. Elk huis had zijn eigen stok. Na het brouwen werd de stok dus zorgvuldig bewaard. Nu weten we dat er droge gistcellen op die stok aanwezig waren. Deze kwamen tijdens het roeren in het bier. Tijdens het gisten werd ook geroerd, vandaar dat er weer gistcellen op de stok achter bleven voor de volgende brouw. 

 

Ut Nonneke kan heel goed bij: Zware (schimmel) kazen en Twentse droge worst. Door de sterke smaak van het bier gaan delicate smaken in het voedsel verloren, zorg dus voor steke smaken bij dit bier!.

 

 

 

Tripel mamma overste

Mamma overste is de tweede tripel in ons programma. In tegenstelling tot ut Nonneke is dit een heel klassieke tripel met koriander en sinaasappel. Een zwaar bovengistend bier met een kleur tussen blond en amber. Mamma overste wordt gebrouwen zoals de trappisten in de abdijen al eeuwen doen. De moutstort is vrij eenvoudig met toevoegingen van tarwe en havervlokken voor respectievelijk de schuimkraag en mondgevoel. Er zit een redelijke suikerstort in zodat de gisting ver door kan gaan, en er een hoog alcoholpercentage (9% vol alc) bereikt wordt. Het heeft een moutige en lichthoppige smaak. Kenmerkend is het hoge koolzuurgehalte.

 

Ook deze tripel verwijst naar het oude Goorse dominicanessen klooster Heeckeren. Later een opvanghuis voor oudere kloosterzusters. Mamma overste is een ode aan zuster Paulette Haring, Zij was de laatste zuster die het klooster verliet.

 

Optimale drinkervaring heb je in een tulpglas bij een temperatuur tussen 10 °C en 14 °C.  Mamma overste is gebotteld in 33 cl flessen met een oudere non prominent op het etiket.

Bij Mamma overste past heel goed een kaasplankje met franse en belgische (zachte) kazen. Wonderlijk genoeg wordt een combinatie met chocolade ook erg gewaardeerd!

 

 

Goorsch winterbier

Winterbier is een kruidig donker seizoensbier (72 EBC) speciaal gebrouwen voor de lange koude donkere avonden. De moutstort heeft als basis pils en munich mout en is verder rijk aan op hoge temperatuur geëeste mouten, zoals cara en chocolade mouten. Het bier is alcohol warmend (9,9 alc vol%) met tonen van anijs, zoethout en kaneel. Aan dit bier zijn 3 hoppen toegevoegd voor een optimale bitterheid, hopsmaak en hopgeur, maar is met 36 EBU lang niet zo bitter als een stout. Als seizoenbier is winterbier alleen in de wintermaanden van november tot aan maart verkrijgbaar. Het is gebotteld in 33 cl Longneckflessen met een sneeuwman op het etiket.

 

 

Foodpairing: omdat winterbier al stevig gekruid is, passen er vnl gerechten bij met een stevige smaak: gekruide vleesgerechten zoals een herderspie met lamsvlees, pittige en belegen kazen, droge harde worst en zoete desserts met oa chocolade.

Goorsch imperial stout

 

Onze stout is gebaseerd op de Russian Imperial Stout. Gerucht gaat dat keizerin Catherina II er een groot liefhebber van was. Omdat we op dit moment niet zo veel op hebben met Rusland hebben we het bier opgedragen aan bisschop Hendrik I van Vianden van Utrecht, de territoriale heerser over het Oversticht (dat Overijssel en Drenthe omvatte) die in 1263 Goor stadsrechten verleende. Of hij een liefhebber van Imperial Stout was, is jammer genoeg niet bekend. Wellicht dronk hij uitsluitend miswijn. Het gevolg is dat Goor tot op heden dagen nog steeds een stad is, en daar zijn we trots op!

 

Onze Goorsche imperial stout is een zeer donker bier (110 EBC) minimaal 3 maanden lang op met Cariben rum doordrenkt eikenhout gelagerd met een alcohol percentage van 11%. Door toevoegingen van rood fruit (frambozen, aardbeien etc) komt er ook een pastry element bij. Verder wordt koffie en vanille toegevoegd om het smakenpalet compleet te maken.  We gebruiken 3 soorten hop om voldoende bitterheid, hopsmaak en hopgeur in het bier te krijgen. Het uiteindelijke bier mag dan ook gerust gecompliceerd genoemd worden. Een geuzenaam voor bier waar veel smaken samen komen. De Goorsche imperial Stout is een vrij bewerkelijk bier en wordt in kleine oplagen gebrouwen. Dus helaas niet altijd verkrijgbaar. Het etiket is tot nu toe het enige etiket in de serie die in kleur wordt afgedrukt. Het beste is om het bier niet te koud te drinken, tussen 12 °C – 14 °C is optimaal. Gebruik een Engels pintglas!

Imperialstout gaat prima bij een kaasplank met overjarige sterk ruikende kazen, cheesecake is ook een mooie combinatie. Bij een zoet dessert bijvoorbeeld een zoete vruchtencake past dit bier ook erg goed.

 

IJsbock

Tja, wat moeten we zeggen over onze ijsbock. Het is een alcoholisch donker bier, krachtig smakend met tonen van chocolade en karamel. Het heeft een kleine, weinig stabiele schuimkraag.  IJsbock wordt met een zeer ongebruikelijke methode gebrouwen die ook nog eens heel bewerkelijk is. Zeg maar een soort omgekeerde destillatie. In eerste instantie wordt een gewoon donker bier (bijvoorbeeld een dubbelbock) gebrouwen. Deze wordt na de tweede gisting in petflessen bij -20 °C ingevroren. Vervolgens wordt een derde tot ca de helft ontdooit door de petfles omgekeerd op een verzamelvat te zetten. Per fles duurt dit ongeveer 4 uur en er blijft dan ca 75 cl bier over. Deze geconcentreerde helft, in het verzamelvat,  bevat bijna alle smaak, geur en kleurstoffen. Ook alle alcohol is meegegaan het verzamelvat in. De andere helft is voornamelijk water en wordt weggedaan. Zo wordt de hele brouw behandeld, fles voor fles.

Daarna wordt dit vat gecarboniseerd door er 3 bar koolzuur op te zetten via een speciaal bruissteentje. Hergisting op fles is niet mogelijk omdat de gisten het hoge alcoholpercentage niet aankunnen.

Als na 2 a 3 weken bij 4 °C de koolzuurdruk voldoende is, kan het bier gebotteld worden. IJsbock is sporadisch en slechts in kleine oplagen beschikbaar. Een echte special edition!

De beste drinkervaring is bij 10 °C uit bijvoorbeeld een rode wijn glas of een balloon gin tonic glas!  IJsbock past goed bij  gekruide gerechten, vleesgerechten, pittige en belegen kazen en zoete desserts.

© 2021 - 2024 Stadsbrouwerij Goor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.